Nieuw: Tinder voor honden!

Hille Fieten, een dierenarts en geneticus verbonden aan de Universiteit Utrecht, wordt dagelijks geconfronteerd met het leed van huisdieren die lijden onder erfelijke aandoeningen zoals benauwdheid, epilepsie, oogproblemen en spierontstekingen. Deze problemen zijn vaak het gevolg van overmatige inteelt en doorgefokte huisdieren. Haar missie is duidelijk: het moet anders.

Met haar expertise heeft Fieten een innovatieve oplossing bedacht genaamd Fit2Breed, een soort ‘Tinder voor honden’. Dit platform stelt fokkers in staat om te voorkomen dat er zieke puppy’s worden geboren door voorafgaand aan de paring de genetische compatibiliteit van de honden te controleren. “Fokken is gokken, maar dit neemt een stuk gokken weg,” merkt ze op.

Het concept van Fit2Breed is eenvoudig maar krachtig. Het stelt fokkers in staat om te zien of een combinatie van reu en teef waarschijnlijk gezonde nakomelingen zal voortbrengen. Als beide honden drager zijn van een erfelijke ziekte en de kans groot is dat ze deze ziekte aan hun nakomelingen doorgeven, wordt de match niet aanbevolen. Als daarentegen de combinatie waarschijnlijk gezonde puppy’s zal opleveren, wordt de match wel aangemoedigd.

LEES VERDER OP DE VOLGENDE PAGINA!

Latest Posts

POpulair