Belachelijk: Tot dit bedrag mag je in 2024 maximaal contant betalen in een winkel

Ondanks dat contant geld gewoon een wettig betaalmiddel is, zijn winkels niet verplicht om betalingen met contant geld zomaar te accepteren. Dit moeten zij dan wel duidelijk aangeven.

Wanneer je een aankoop wil afrekenen en dat contant wil doen, zijn daar regels voor. Op de website van de Rijksoverheid is duidelijk te lezen dat je contante betalingen tot 10.000 euro probleemloos kunt doen. Wil je meer dan 10.000 euro contant betalen, is dat wat anders.

In dat geval is de verkoper verplicht om een cliëntenonderzoek te doen. Hierbij moeten dan een aantal punten achterhaald worden. Ook gaat er er een melding uit naar de Financial Intelligence Unit Nederland. Zij gaan dan na op welke manier het geld verkregen is.

Het (demissionaire) kabinet werkt al een tijdje aan een nieuwe wet. Men is momenteel bezig aan een wetsvoorstel waarmee contante betalingen boven de 3.000 euro strafbaar worden.

Waarschijnlijk wordt deze wet er in 2024 doorheen gedrukt, waarmee jij in de problemen komt als je contante betalingen van meer dan 3.000 euro wil verrichten. Doe je een aankoop die duurder is dan 3.000 euro, dan word je verplicht om te pinnen.

Latest Posts

POpulair