Dina is ten einde raad: ”Ik ruik daar beneden extreem erg naar vis”

Dina, een 26-jarige vrouw, kampt al geruime tijd met een hinderlijke ‘visgeur’ in haar intieme zone. Deze kwestie heeft een aanzienlijke impact op haar leven, zelfs tot het punt dat het haar relatie beïnvloedt. In een openhartig gesprek met Het Laatste Nieuws deelt een gynaecoloog inzichten over de oorzaak van dit probleem en mogelijke oplossingen, een situatie die echt zwaar weegt.

Dina benadrukt de ernst van haar situatie: “Het gaat om een soort van visgeur, die allesbehalve aangenaam is. Tijdens de daad wordt het nog erger. Het begon sinds ik de allereerste keer met mijn man naar bed ging. Soms is het dragelijk, maar andere keren word ik er gek van.” Haar zoektocht naar een remedie heeft haar langs talloze artsen en ziekenhuizen gebracht, zelfs in Turkije, zonder succes. De voorgeschreven antibiotica bieden slechts tijdelijke verlichting, waarna de geur onvermijdelijk terugkeert, wat een groeiende bron van frustratie vormt in haar relatie.

Gynaecoloog Gilbert Donders werpt licht op het probleem en erkent dat veel vrouwen hiermee worstelen. Hij benadrukt dat een natuurlijke geur in het vaginale gebied normaal is en dat sommige vrouwen van nature een sterkere geur hebben dan anderen. Het is echter van belang om onderscheid te maken tussen een normale geur en een abnormale geur die kan duiden op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Het verhaal van Dina werpt een schijnwerper op een zelden besproken, maar niettemin belangrijk gezondheidsprobleem waar veel vrouwen mee te maken kunnen krijgen. Haar openheid over haar ervaringen kan anderen aanmoedigen om hulp te zoeken en te begrijpen dat zij niet alleen staan in hun strijd tegen intieme gezondheidskwesties.

”Het verhaal van Dina is redelijk kenmerkend voor een aandoening genaamd bacteriële vaginose. Bepaalde bacteriën in de schede verdragen geen zuurstof, anaëroben genaamd.”

”Deze verjagen de verdedigers van de schede, de melkzuurbacillen, en zo kan er een foutief evenwicht of abnormale flora in de vagina ontstaan. Het resultaat: een overgroei aan anaëroben.”

Volgens Donders zijn er aanwijzingen dat vrouwen hetzelfde patroon in de schede hebben als hun moeder. Het is erfelijk, zo stelt de gynaecoloog.

”Er zijn vier grote groepen van die weerstandskiemen, en de ene soort is al beter bestand tegen anaëroben dan de andere. Je kan dus geluk of pech hebben met welk soort weerstandskiemen je geboren wordt.”

“Je wordt dus niet geboren met bacteriële vaginose, maar heb je minder goede weerstandskiemen geërfd, dan is de kans dus groter dat het wel een probleem wordt later.

Latest Posts

POpulair